CENTRUL PENTRU STUDII DE RISC MODELARE SPATIALA SI DINAMICA SISTEMELOR TERESTRE SI COSTIERE

Proiecte de cercetare »

GeoPedia Centrului Vechi al Orașului București


Fotografie de coperată:
Radu Oltean

Autor:
Nechita Vladimir-Nicolae

Profesor coordonator:
Prof. univ. dr. Armaș Iuliana


Proiect realizat cu sprijinul Centrului pentru Studii de Risc, Modelare Spațială și Dinamica Sistemelor Terestre și Costiere (www.geodinamic.ro)
Adaptare web: Matei Valentin

vezi proiectul aici


DANUBERES

Proiectul DANUBERES (Programul CEEX-AMTRANS) se inscrie in contextul preocuparilor internationale promovate in proiectele europene privind relatia sociosferei cu mediul natural, in contextul schimbarilor climatice. Analiza comparativa a functionalitatii trecute si prezente a sistemului deltaic este relevanta pentru estimarea efectelor interventiilor antropice asupra comportamentului principalelor componente naturale. Toate informatiile obtinute in urma cercetarilor ajuta la intelegerea mecanismelor de reglare a sistemului fluvial si costier, pentru mentinerea sa intr-o stare normala, apropiata de cea naturala, si isi gasesc utilitatea in strategia nationala de implementare a politicilor de amenajare teritoriala, conservare a resurselor naturale si dezvoltare durabila a acestora.

citeste mai multe aici


HERA

Proiectul isi propune sa dezvolte o baza complexa de date la nivelul parametrilor mediului urban si o varietate de proceduri validate statistic si ecologic de analiza si identificare a situaţiilor de hazard şi vulnerabilitate in diferite scenarii de risc seismic. Rezultatele urmeaza sa fie puse la dispoziţia autorităţilor locale intr-o interfaţă web atractivă şi simplu de utilizat şi implementat in practica managementului situaţiilor de urgenţă şi al planificării teritoriale durabile.

Pentru a veni in sprijinul strategiei de diminuare a riscului seismic in Bucureşti, proiectul urmăreşte structurarea şi diversificarea mesajului de informare/alertare a populaţiei, prin tipuri de mesaje adaptate contextual, pe baza identificării indicatorilor psihosociali de stare si pattern in procesul de adaptare (coping) la riscul seismic şi compunerea/testarea unor modele predictive şi comportamentale, fapt care va conduce la eficientizarea intervenţiei in situaţii de urgenţă, dar şi in faza de pregătire (pre-dezastru) şi rezilienţă (post-dezastru). In atingerea obiectivului, se pleaca de la investigarea complexa a organismului urban atat la nivelul evoluţiei macrospaţiale, cat şi in analiza detaliată a arealului pilot, şi construirea sistemului informaţional geografic - premiză in procesarea multicriterială a datelor complexe de mediu.

citeste mai multe aici


REVEAL

Evaluarea intr-un context spatio-temporal a paternurilor de vulnerabilitatate a mediului orasului Bucuresti, ca urmare a factorilor naturali si antropici.

Obiectivul general al proiectului a fost atins prin intermediul aplicarii metodelor multicriteriale in analize de vulnerabilitate sociala, economica, a spatiului construit, bazate pe informatii obtinute din cartografia diacronica, în corelatie cu informatiile rezultate din tehnici interferometrice (InSAR), dublate de monitorizari GNSS, metode statistice descriptive si inferentiale, de datare absoluta, a cartarilor geologice si geomorfologice.



citeste mai multe aici


GEOSPACE

Identificarea unor paternuri in evolutia reliefului (liniaritate versus non-liniaritate) prin integrarea produselor interferometrice satelitare cu observatiile de la sol.

Studiu de caz: Bucuresti

Acronim: GEOSPACE

 
 
Programul de Cercetare-Dezvoltare-Inovare pentru Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată - STAR
 

Competiția STAR: C2/2013

Subprogram S1 Cercetare

ID Proiect 279

Start date of the project: 29.11.2013
End date of the project: 15.12.2015
 

STORMS

citeste mai multe


HISTRIA

citeste mai multe




Acest website foloseşte cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor. Află mai multe.                 OK, sunt de acord!